vrijdag, mei 23, 2008

SpurvGrijze dag. Tochtje gemaakt met de tweede officier. Een paar honderd meter van het schip ligt er een mooie, grote ijsberg. Sylvi, de journaliste van NRK gaat mee. Maar ze ziet slecht en draagt een bril die alsmaar aandampt tijdens het filmen. Het licht is nog steeds heel vlak en het is lastig zicht. Maar onze moeite wordt beloond: prachtig blauw ijs!Er ligt een hele mooie "waterhemel" aan de horizon: wolken die zich vormen boven open water. Lang geleden orienteerden de eerste poolvaarders zich hierop om vaarbaar water te bereiken, iets wat onze kapitein ook nog steeds doet. Het temperatuurverschil tussen koude lucht en zeewater (-1°C) zorgt voor verdamping en fata morgana´s. Je ziet de lucht trillen aan de horizon.

Een paar dagen geleden dook er een nieuwe gast op aan dek: snøspurv, of sneeuwmus, vrij vertaald. Een klein zwartwit vogeltje. We legden telkens wat cornflakes en kruimels op een rustig plekje en sindsdien komt ie elke dag even kijken of er wat te rapen valt.

1 opmerking:

Bob zei

Ha die Rudi! Geweldig om je bevaringen te zien, en erg leuk te zien dat je een stuk in NRK had!! Mooie foto's man, klinkt alsof je weer een geweldige tijd hebt daar! Ik lees en volg het weer met veel plezier, bon voyage verder en tot de volgende blog! Over dat ijs in rechte hoeken ... ik heb het nog niet opgezocht, maar ik heb daar meer over gehoord ... laat het je nog weten als je niet zelf iets ontdekt eerder! Groetjes, Bob