donderdag, mei 15, 2008

Noordpoolijs05:25u: IJS! De eerste ijsplaten knarsen tegen de romp. Ik kan niet blijven liggen en slaraffen, kleren aan en naar het dek. Het is fris en stil buiten.

Gevraagd of ik weer in het luik in de boeg mag zitten. Er is dik ijs in aantocht en dan is het boegluik de meest spectaculaire plaats om te zitten. OK, veiligheidsriemen aan, vastgeklonken aan een buis en klaar. De bemanning heeft er lol in: de Rudi woonde daar zowat vorig jaar, en inderdaad, ik was er niet weg te slaan. Mijn beste foto´s heb ik er gemaakt.
Het geluid in de boegruimte is hels: staal tegen twee meter dik ijs. 19000 PK stuwt ons vooruit en het ijs splijt als de bliksem. Een vette zeehond ziet het vanop een afstandje met lede ogen aan.

We stoppen in een open plek. Op het achterdek beginnen de wetenschappers met CTD´s: waterstalen nemen op verschillende dieptes om temperatuur en zoutgehalte te meten.

Tegen de avond aan komen we fors ijs tegen en de boot heeft er moeite mee: vooruit, achteruit, aanloop, krak erin. Zo gaat dat een tijdje door. De schroeven malen woest en huizenhoge ijsblokken komen voorbijgedreven in een helse maalstroom.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Yo Bro! Nice reading you again! 't Ziet er weer naar uit dat het daar een woest tochtje wordt, en dat hem weer a boatload of very nice pictures gaat posten. Keep it up - en ziet dagge nie uit dat gat valt.

TwAn zei

Goe bezig, Mister Caeyers! Laat die knappe foto's nog ma wa komen!