woensdag, april 11, 2007

Bericht van de kustwacht

Expeditie naar Framstredet

KV Svalbard is dit jaar platform voor een expeditie naar Framstredet. 29 personen van verschillende instituten zijn aan boord. Vandaag zijn we, nadat alle voorzieningen veilig aan boord waren gebracht, vanuit Longyearbyen vertrokken. In fabelachtig winterweer.
Doel van de tocht is het verzamelen van informatie rond de Poolzee, hoe de verschillende zeestromingen het leven in de zee beïnvloeden en hoe de winter er ter plaatse uit ziet. Koud en voedselrijk water van de Poolzee ontmoet hier het warmere Atlantische water. Informatie hierover levert ons belangrijke puzzelstukken, o.a. in verband met klimaatonderzoek. Vakgebieden zoals oceanologie, meteorologie, biologie en fysica dragen op elk hun manier bij.

De expeditie is een gezamelijk project tussen de drie belangrijkste marine-onderzoeksmilieu's in Noorwegen: Norwegian Polar Institute, Meteorological Institute en Institute for Marine Research. Acht verschillende nationaliteiten zijn aan boord: Noors, Duits, Spaans, Russisch, Japans, Deens, Belgisch en Nederlands.

De Noorse kustwacht heeft de ijsbreker KV Svalbard ter beschikking gesteld voor de expeditie die gaat van 11 april tot 30 april 2007.

De vertrekdag wordt gebruikt om overzicht te krijgen en al het materiaal op zijn plaats te stouwen dat tijdens de tocht door de onderzoekers zal worden gebruikt. We gaan vervolgens door de veiligheidsroutines en doen bvb een paar brandoefeningen.

Zo snel we de ijskant bereiken testen we de uitrusting. In de loop van de komende dagen zullen we ook een helicopter krijgen van het onderzoeksschip Lance dat in de buurt ligt.

Henry Djupvik, Orlogskaptein, Skipssjef KV Svalbard

Geen opmerkingen: