Tuesday, September 01, 2009

Thule/Dundas

76º32'N 68º52'W
Een verlaten nederzetting met een dramatische geschiedenis: in 1953 besloten de Amerikanen om hier op eigen houtje een militaire basis op te richten. Het was volop koude oorlog en hier wilden ze een luchthaven die als tussenlandingsplaats kon dienen. Zogezegd defensief, in werkelijkheid offensief en in het grootste geheim werden er atoomwapens opgeslagen, compleet tegen de wil van de Groenlandse en Deense bevolking. De mensen hadden vertrouwen in hun regering, ten onrechte bleek later want ze werden de hele tijd voorgelogen.
De lokale bevolking kreeg van de ene dag op de andere te horen dat ze moesten opkrassen, binnen de 4 dagen. Het was volop winter en de mensen was beloofd dat ze een ander dorp gingen krijgen, compleet met huizen en al. Niet dus. Er kwam een enorm proces van, zonder enig gevolg. Pas in 1994 kregen de mensen schadevergoedingen, 4000$ per huisgezin. Een lachertje. Wat overblijft zijn de leegstaande huizen waaraan duidelijk te zien is dat ze in alle haast zijn verlaten. De koffiekoppen stonden nog op tafel.



Tot op de dag van vandaag zitten die arrogante Yankee-smeerlappen daar nog. Waarom, dat weet geen mens. Ze zien zo'n cruiseschip ook niet graag langskomen, daar moet allemaal op voorhand over onderhandeld worden.



Sneeuwvosje gezien. En een kleurenpracht aan wilde bloemen.

1 comment:

Anonymous said...

whats new