Saturday, September 05, 2009

Melville Bay - NuussuaqZeedag. We komen goed vooruit en er wordt besloten van een pitstop te maken in een kleine nederzetting; Nuussuaq.
Het is stralend weer als we aan land gaan. Vanaf de boot ziet het geheel er keurig uit met allemaal felgekleurde huisjes. Maar eens aan land ziet de werkelijkheid er enigzins anders uit: overal hondedrollen en vuilnis. Sommige huisjes zijn een lapwerk van planken en plastic, kapotte ramen en open riool. De mensen zijn arm, in groot contrast met onze rijkdom aan boord. Het dorp lijkt wel verlaten. De meesten zijn op zomerkamp met de kinderen, zo blijkt. Hier en daar zijn er enkelen thuis en die komen in hun beste kleren buitenstaan, fier als ne gieter. En overal honden: de puppies mogen het eerste jaar vrij rondlopen, daarna gaan ze aan de ketting. Sommige van die beestjes zien er niet uit, mager en vuil. Toch worden de honden goed verzorgd maar troeteldieren zijn dat niet.

Aan de achterkant van het dorp is de vuilnisbelt, een stinkende hoop ongelooflijke vuiligheid die gedeeltelijk verbrand en in zee gereden wordt. Het contrast met de maagdelijke ijsbergen op de achtergrond is enorm.

1 comment:

Anonymous said...

ha ja zo is da overal als je in het leven sta weet je da dat overal er is