Wednesday, September 19, 2007

Lance

Bipolar Atlantic Thermohaline Circulation (BIAC)

Vandaag bericht gekregen van de expeditieleider dat er plaats is voor mij aan boord van de Lance. Van 11 tot 17 oktober ga ik mee op expeditie naar de oostkust van Spitsbergen.

Doelen van de expeditie:
• Identify locations where dense water is formed (open ocean, shallow shelves)
• Study dense water formation processes; cooling, ice formation, convection
• Identify dense water pathways on shelves and in semi-closed basins
• Study the cascading of dense water towards the deep ocean
• Define physical and biogeochemical controls on ocean carbon biogeochemistry
• Investigate relationships between variability in deep-water formation, CO2 uptake rates and large-scale natural or anthropogenic climate forcing
• Obtain paleo-records of dense-water formation rates

Zo, nu weten jullie dat ook weer.

In oktober wordt het stilaan poolnacht over de Barentszee, een soort schemering, het vagevuur. Ik verwacht betoverende landschappen en de Aurora Borealis.

Wednesday, September 05, 2007

Tentoonstelling

Gisteren telefoon gekregen van de cultuurdienst van de provincie: of ik mijn foto's van de expeditie wil tentoonstellen in Kunstforening, het provinciaal museum voor moderne kunst. De Universiteit en het Polarinstitutt hadden mij aanbevolen en gaan samen met de cultuurdienst voor subsidies zorgen zodat ik die dingen treffelijk kan laten afdrukken en inkaderen. Ik moet jullie niet vertellen hoe tevreden ik hiermee ben zeker?

En er is nog meer: in oktober wordt er door de Universiteit van Spitsbergen (UNIS) en IPY een expeditie georganiseerd naar de Oostkust van Spitbergen: woeste wateren, steile kliffen, gletsjers en ijsberen. Of ik mee wil als fotograaf? En of! Van 10 oktober tot 18 oktober zit ik weer op de koude poolzee.